Благоустрояването на „Железник” вероятно ще стартира през лятото
Благоустрояването на „Железник” вероятно ще стартира през лятото / DarikNews.bg/архив

Най-рано през лятото може да започнат конкретните действия по реализирането на проекта за облагородяването на квартал „Железник". Проектът е за близо осем милиона и половина лева, а крайният срок е юли 2012 година.

Ще се работи по три направления-първото е за улици, тротоари и велоалеи, второто- озеленяване, междублокови пространства, детски площадки, паркинги и третото-осветление. Всяка фирма-изпълнител ще работи по утвърден график.

До няколко дни общината трябва да получи писмо от Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с поставените критерии и тяхното изпълнение. Предстоят процедурите по избор на фирми-изпълнители и надзорна фирма. Очакванията на ръководителя на проекта проф. Димитър Динев са, че сроковете ще бъдат удължени и заради евентуалните обжалвания. До 35 % ще бъде авансовото плащане, с което ще стартира проектът, но средствата няма да бъдат достатъчни за междинните плащания и заради това общината ще поиска заем от фонд ФЛАГ.

На предстоящата сесия общинските съветници ще обсъждат проекта за бюджет 2011 година. „Рамката, която подготвяме за капиталовите вложения, е в стойностите на коригирания бюджет за изминалата година, т.е. има намаление в сравнение с първоначалния бюджет за 2010 година и това е съвсем естествено", коментира проф. Динев.