Ангел Найденов: Полигонът „Змейово” остава
Ангел Найденов: Полигонът „Змейово” остава / Областна администрация

Министърът на отбраната Ангел Найденов категорично отхвърли възможността военният полигон „Змейово" да бъде затворен.

„Не видях нито едно убедително доказателство, че източника на замърсяване в Стара Загора е полигонът „Змейово" или дейности, които се извършват там. Не виждам причина да се търси източника само в него, както не виждам и основание при тези обстоятелства той да бъде закрит", коментира министър Найденов след участието си в церемонията по изпращането на поредния български контингент в Международните сили за сигурност в Афганистан.

„Уважавам правото на хората да имат инициатива, да отговарят когато бъдат питани по въпроси, които ги касаят. Отнасям се с респект към проведения референдум в Стара Загора", обясни още Ангел Найденов.

Министърът коментира и ситуацията в страната, продължаващите 25-и ден протести срещу правителството и възможната актуализация на бюджета.

„Както виждате работим въпреки обстановката", лаконичен бе Найденов. Той обаче не даде отговор на въпроса колко още би издържал кабинета така.

„Тежкото наследство от предишното управление е причината да се мисли за актуализация на бюджета. Тя ще бъде предложена не за да могат да се направят нови разходи, а за да се изплатят задължения на държавата към изпълнители на различни обществени поръчки", разясни министърът.

Той допълни, че при актуализацията едва ли ще бъдат отпуснати повече средства за министерството на отбраната, но ще бъде коригиран размера на обезщетението, което получават неработещите съпруги на участниците в различните мисии зад граница. В момента на тях се полагат по 270 лева на месец, а след актуализацията сумата ще бъде обвързана с размера на минималната работна заплата.