Академична делагация в Ст.Загора
Академична делагация в Ст.Загора / netinfo
Две награди получи СОУ ”Максим Горки “ в Стара Загора .Първото отличие е за най-добро езиково представяне на театралния фестивал на ученическите състави на руски език.Форумът се проведе в началото на месец май в Руския Културно-информационен център , съобщи директорът на руското училище в нашия град Марияна Пенчева.Другата награда е признание за това ,че СОУ”М. Горки” е училище с най-добро владеене на руски език , представящо се по национални и международни конкурси , добави Пенчева.

Отличията бяха връчени по време на срещата на представители на випускниците на руски висши учебни заведения с ръководството на Тракийския университет. 20-членната делегация от 11 руски ВУЗ-а и представители на Асоциациите на випускници от различни страни по света са на посещение в нашата страна ,за да възстановят връзките между българските и руските висши училища.През последните десетилетия повече от 50 хиляди български студенти са завършили висшето си образование в Русия , а в момента там се обучават около 500 наши студенти.

Гостите се срещнаха с ръководството на Тракийския университет и се запознаха с обучителните профили в него.В момента Тракийският университет си сътрудничи само с четири руски ВУЗ-а и ние изразихме нашето желание за съвместна дейност чрез разработване на общи проекти ,съобщи ректорът проф.Иван Станков.Ще търсим съвместно партньорство в областта на ветеринарните , техническите ,аграрните ,медицинските и педагогическите науки,добави той.