Административният съд не уважи изборни жалби. Обжалва се избора на общински кмет
Административният съд не уважи изборни жалби. Обжалва се избора на общински кмет / netinfo
Без уважение Административният съд в Стара Загора остави искането на 7 партии и коалиции от община Казанлък за спиране изпълнението на решението на ОИК от 29-ти октомври за избор на Общински съвет.

Преди четири дни представителите на ДПС, Българско движение “Национален идеал за единство”, коалиция Социалдемократи”, партиите “Ред, законност и справедливост”, НДСВ , “Новото време” и Цветана Пискова- кандидат за общински съветник поискаха Административният съд да спре това решение заради сериозни нарушения на Закона за изборите по време на провеждането на местните избори на 28-ми октомври.

Оставеното без уважение искане е на база член 104 от Закона за местните избори.

Съдът остави без разглеждане и искането на 7-те жалбоподатели за спиране изпълнението на друго решение на ОИК- 168 от 30-ти септември, касаещо връчването на удостоверения на избраните общински съветници и кметове на населени места и на общината.

Сред мотивите на Административния съд довели до тези две определения е фактът, че подалите жалбата партии и кандидати за общински съветници, не са привели никакви доводи и не са представили доказателства, че влизането в пълномощия на новия общински съвет ще доведе до обществена и правна нестабилност.

Административният съд приема, че интересите на гласоподавателите е редно да се ползват с приоритет, както и че е в интерес на гражданите общината да се управлява от надлежно конституиран след проведен избор общински съвет.

В определението на АС искането за спиране решението на ОИК, касаещо връчването на удостоверения е наречено “ процесуално недопустимо”. Като мотив се посочва факта, че това решение не е индивидуален административен акт, а има само уведомителен характер.

Двете определения на Съда в Стара Загора подлежат на обжалване с частна жалба в 7 –дневен срок от неговото съобщаване пред Върховния административен съд.

“Дарик” научи, че с друго разпореждане от 5-ти ноември съдия- докладчикът към Административния съд в Стара Загора Ирена Янкова е задължила председателя на ОИК в Казанлък и кмета на общината в 3-дневен срок да изпратят в съда решението на ОИК от 29-ти октомври за избор на кмет, протоколът на ОИК за това и протоколите на СИК в община Казанлък, както и всички интегрални бюлетини с пликове към тях за избор на кмет.

Разпореждането на съда се основава на подадени вчера жалби против решението на ОИК за избор на кмет.

Утре, 7-ми ноември от 18 часа в Информационния център в Казанлък на улица “Искра”-4 избраните на двата тура на местните избори кметове на кметства, на общината и общински съветници ще получат тържествено от ОИК своите удостоверения за това.