сесия Стара Загора
сесия Стара Загора / община Стара Загора
Община Стара Загора да поеме безлихвен заем в размер на 705 000 лева от държавния бюджет, с цел осигуряване на нормалното приключване на 2020 г., поради възникнал временен касов разрив по бюджета на Община Стара Загора, решиха общинските съветници на юлското си заседание.

Те не подкрепиха предложените от трима техни колеги от ГЕРБ промени в Наредбата за рекламната и информационната дейност. Изменението предвиждаше да бъде дадена възможност на спонсорите на спортни клубове да рекламират безплатно. С 24 гласа „за“, 23 „против“ и двама „въздържал се“ общинските съветници не подкрепиха предложението.

Дебати в зала предизвика предложението на ГЕРБ, според което около 200 000 лв. от бюджета на Общински съвет Стара Загора да бъдат насочени за изпълнение на социални ангажименти, сред които осигуряването на средства за програмата за стимулирана раждаемост, закупуване на нова апаратура за общинско здравно заведение и нова детска площадка. Заседатели изразиха несъгласие с факта че точката е входирана едва вчера в дневния ред и не е разгледана от ресорните комисии. 34 от присъстващите в залата обаче общински съветници гласуваха „за“ изменението.

По време на сесията бяха подкрепени вътрешни компенсирани промени в разходната част на бюджета на общината. Предвижда се отпускане на средства за изготвяне на проект за изграждането на общинска целодневна градина в централната част града, както и за проект за изграждане на пристройка към съществуваща сграда на Второ ОУ „П.Р.Славейков“. Общото увеличение на разходната част на общинския бюджет за 2020 година е в размер на 363 хил.лева.

Старейшините утвърдиха промени на действаща тарифа и превозни документи, издавани от „Тролейбусни и автобусни превози“, поради  въвеждането в експлоатация на автоматичната система за таксуване от 1 октомври. Одобрени бяха и промени в критериите и намаления при пътуването на учащи, възрастни граждани и хора с увреждания.

Одобрено беше назначаването на д-р Камелия Харачерова за управител на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо фтизиатрични заболявания“ и на Трифон Динев за управител на „Автосервиз на здравни заведения“.

На юлското заседание беше гласувано и одобрено продължаване срока на действие на договорите за наем на обекти общинска собственост, сключени след проведена тръжна процедура.