60 души се включиха в протеста за опазване на природата в Стара Загора
60 души се включиха в протеста за опазване на природата в Стара Загора / Зелени балкани

Близо 60 граждани на Стара Загора се присъединиха към Националния протест в Защита на защитените територии, който се проведе снощи в града. Подобни прояви се проведоха в още седем града на страната - София, Варна, Враца, Пловдив, Петрич, Русе, Сливен.

В Стара Загора протестиращите се събраха до парк "Пети Октомври", където и събираха подписи в подкрепа на исканията си. След това те се включиха в шествие по бул. "Цар Симеон Велики", носейки 18-метров национален флаг.

Протестът бе провокиран от множеството проблеми, свързани с природата, с акцент - защитените територии.

"Основното ни искане е да накараме държавата да изпълни своите управленчески функции - да съхрани "защитените" територии и да превърне опазването на природата в държавен приоритет!" заяви Елена Стоева от Зелени Балкани.

"Тук сме за да заявим своята гражданска позиция през народните представители, които сме избрали и настояването си да гарантират опазването на защитените територии", заяви един от гражданите участници в протеста.

Природозащитниците заявиха, че следващите им стъпки ще са нови протестни действия, предложения за конкретни законодателни мерки, контрол върху работата на институциите и управляващите. Те изразиха своята готовност да продължат своите действия докато не се гарантира национално-отговорно управление и дългосрочно опазване на природата на България.