4000 лева награден фонд за Фестивала на маскарадните игри
4000 лева награден фонд за Фестивала на маскарадните игри / община Стара Загора

4000 лева ще бъде наградният фонд на 17-то издание на Фестивала на маскарадните игри, на който Стара Загора ще е домакин на 1 март. Това обяви фолкористът Крум Георгиев десет дни преди началото на проявата.

„Фестивалът се провежда в края на февруари, началото на март, около Месни и Сирни Заговезни. Тази година първата проява е още на 22 февруари, на Сирни Заговезни в квартал „Железник"", сподели Крум Георгиев.

На 1 март от 10,30 часа започва традиционното дефилето на участниците по булевард „Цар Симеон Велики". Общият им брой е почти 800 души като заявки за участие са подали 16 групи от различни области в страната. Най-многобройна е групата от Разлог - 96 души.

„Разходите за организирането на фестивала са почти 22 000 лева. 4 000 лева е наградният фонд, а сумата осигурена от община Стара Загора е 8000 лева", допълни още Крум Георгиев.

В деня на дефилето и представянето на участниците ще има подредена и тематична изложба на фотографката на община Стара Загора Жейна Желева.

От 28 февруари до 2 март пък по улица „Митрополит Методи Кусев" около сградата на община Стара Загора ще бъдат разположени участниците в „Улицата на занаятите". Проявата се провежда за четвърти път, но за първи на това пространство.

„Искахме да има друга визия, да бъдат еднакви тентите. Затова избрахме и това място, надяваме се на по-добра посещаемост", обясни заместник кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. Общо 38 са майсторите и занаятчиите, които са подали заявки за участие в проявата, обявиха организаторите.