против намордниците
против намордниците / Dariknews
Петиция, създадена против промените в Закона за ветеринаромедицинска дейност, приети на първо четене, е подписана от близо 14 000 души за по-малко от седмица. 350 от тях са старозагорци.
 
Промените в Закона за ветеринаромедицинска дейност гласят, че кучета над 5кг трябва да се разхождат винаги на повод, а агресивните кучета винаги на повод и с намордник. Стопани ще бъдат глобявани с 300 лв., ако разхождат куче над 5кг без повод и с 1000лв. ако разхождат агресивно куче без повод и намордник. Правителството не може да реши кои кучета са агресивни, затова преценката ще бъде на стопаните.
 
“Имам куче порода лабрадор, което е много добре настроено към други кучета и хора. Подкрепям радхождането на повод, но НЕ подкрепям да е винаги с намордник. Въпреки, че много хора твърдят, че намордниците са опасни, покрай нашумелия проблем с разпръсната отрова, те могат да бъдат животоспасяващи. Много важна част от Закона е, че стопаните сами трябва да преценят дали кучето им е склонно към агресия. Това директно ме подсеща, че този закон ще се спазва само от интелигентните и образовани граждани. Кога сте чували за такива стопани, чието куче е нападнало някого?”, смята Петко от Стара Загора, собственик на едра порода куче.
 

против намордниците
Dariknews


“Аз одобрявам промените в закона, ако важат само за агресивните кучета. Има много стопани, които не предупреждават, че кучетата им са склонни да нападнат други домашни любимци и дори хора. Но тук идва въпроса с бездомните агресивни кучета - на тях кой ще им сложи намордник и ще ги спре да нападат? Имам куче от порода мопс, което е много мило и се радва на всеки, не би нападнало никога, дори за да се защити. Кучетата от порода мопс имат проблеми с дишането и особено през летните жеги е много опасно и застрашаващо живота да се извеждат с намордник”, е мнението на Мирослава от Стара Загора, собственичка на средна порода куче.
 

против намордниците
Dariknews


“Имаме куче от порода чихуахуа, което тежи малко над 1кг. Промените в закона не ни засягат пряко, но заради размера на кучето ни винаги сме нащрек за други агресивни кучета наоколо. Колкото и да тежи едно куче, агресивно или не, обучено или не, то винаги трябва да се разхожда на повод. Първо, за да бъдат спокойни стопаните, второ заради околните и трето заради чисто кучешкия нагон, който е инстинктивен и не зависи от възпитанието на кучето. Извеждането винаги на повод е достатъчно, за да намалеят случаите на агресия на домашни любимци спрямо хора и други животни”, смята Калоян от Стара Загора, собственик на дребна порода куче.
 

против намордниците
Dariknews


Всеки, който желае да се подпише против промените в Закона за ветеринаромедицинска дейност, може да го направи онлайн на https://www.peticiq.com/234187.