Консултации за определяне на съставите на Секционните избирателни комисии (СИК) за предстоящите избори за Народно събрание, насрочени за 2 октомври, се състояха в Община Стара Загора.

Те бяха ръководени от секретаря на местната администрация Делян Иванов. В срещата участваха парламентарно представените в 47-то Народно събрание политически партии и коалиции „Продължаваме Промяната“, „ГЕРБ - СДС“, „БСП за България“, „Демократична България - Обединение“, „Движение за права и свободи (ДПС)“, „Има такъв народ (ИТН)“ и „Възраждане“. 

ЦИК: Жребият за номерата в бюлетината за изборите ще е на 31 август (ВИДЕО)

На територията на oбщина Стара Загора са образувани 216  избирателни секции. Общият брой на членовете на СИК е 1830, като в ръководствата ще бъдат 648 души. Ще бъдат образувани 159 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в 9-членен състав, и 57 секции за които СИК са в състав от 7 членове .

Съгласно методиката за определяне на съставите на СИК, на база на процентното представителство в предходния парламент, политическите формации в Стара Загора ще участват със следните бройки в секционните комисии: „Продължаване промяната“ - 390, „ГЕРБ-СДС“ - 350, „ДПС“ - 226, „БСП за България“ - 216,  „ИТН“ - 216, „Демократична България - Обединение“ - 216 и "Възраждане"  -216.

Представителите на всички партии, участвали в срещата, приеха направените предложения и изразиха удовлетворение от направеното разпределение. В законоустановения срок - 30 август кметът ще предаде посочените от партиите техни представители, които ще се включат в съставите на СИК в община Стара Загора, на Регионалната избирателна комисия.
БТА