15 септември - краят на кюфтетата в детските градини
15 септември - краят на кюфтетата в детските градини / DarikNews.bg, архив
15 септември - краят на кюфтетата в детските градини
44783
15 септември - краят на кюфтетата в детските градини
  • 15 септември - краят на кюфтетата в детските градини

От днес - 15 септември, влиза в сила новата наредба на Министерството на здравеопазването за здравословно хранене на децата от 3 до 7-годишна възраст. Малчуганите ще се хранят с повече пресни плодове и зеленчуци, а мазнините, солта и захарните изделия ще бъдат сведени до минимум. Наредбата трябва да спазват всички детски градини, специализирани детски институции, лагери, предучилищните паралелки в училищата.


Основната цел е да се осигури здравословен начин на хранене на децата и така да се намалят рисковите фактори за възникването на редица заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови и др. Статистиката сочи, че към момента 11,7 % от децата от 3 до 6 години са със свръхтегло, а 5,6 % са със затлъстяване. Тази тенденция се запазва във времето и се увеличава при децата в училищна възраст.

15 септември - краят на кюфтетата в детските градини
netinfo

Какво трябва да включва менюто на нашите деца, обясни за Дарик д-р Ваня Карабойдева от РЗИ - Стара Загора. може да чуете подробности в прикачения звуков файл.

Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда, просо. Във всички тестени и картофени изделия пък трябва да има малко мазнини, сол и захар. Задължително е децата до 5 години да ядат на ден поне по 300 грама зеленчуци и плодове, а до 7 - по 350 грама. За тази цел подкрепителната закуска преди обяд може да е само от пресни плодове - цели, нарязани, настъргани или като плодова салата. Туршии могат да бъдат включвани в менюто само през зимата и то веднъж седмично.


Препоръчително е конфитюрите и мармаладите да са с над 60% плодово съдържание, като не се допуска плодови сладка с добавена захар над 50%. Също така всеки ден в менюто на малчуганите трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25 - 30 грама сирене. Съдържанието на мазнини в млякото обаче не трябва да надвишава 2% поне в два дни от седмицата, а в останалите може да бъде - от 3% до 3,6%. Айрянът пък трябва да бъде без сол.

15 септември - краят на кюфтетата в детските градини
netinfo

Месото трябва да е без видими тлъстини (мазнините да са до 30%), сухожилия и кости, а птичето - без кожа. Каймата трябва да е с до 30% мазнини в сухото вещество.В градините няма да се дават кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици с високо съдържание на мазнини, готварска сол, полифосфатни, ацетатни и други соли. Също така колбасите се забраняват за основни ястия. За сметка на това рибата трябва да присъства в менюто на децата поне веднъж седмично.

Новата наредба трябва да сложи край на ерата на кюфтетата и кебапчетата в детските градини и учебните заведения. Те може да присъстват в менюто само ако се приготвят на място.

15 септември - краят на кюфтетата в детските градини
netinfo
Дали това ще стане в Старозагорско, ще следи РЗИ - Стара Загора. При нарушение, предвидените глоби по закона за здравето са в порядъка от 500 до 2000 лева.


Напитките също са важни за здравето на малчуганите. Затова те ще трябва да консумират само питейна вода, бутилирани ниско минерализирани натурални води със съдържание на флуор до 1,5 мг/л, изворни и трапезни води. Соковете пък трябва да са 100% натурални, също така ще могат да пият млечни напитки, чай и боза. За да ограничат сладкото, децата ще имат право на шоколади само два пъти седмично.