куче
куче / iStock/Getty Images
137 бездомни кучета са осиновени от Общински приют за безстопантствени животни-Казанлък чрез фондация "Анимал хоуп" за изминалата 2018 година. Щастливците, които са намерили стопани, са на различна възраст, но повечето осиновители предпочели бебета или по-малки на години кучета. 44 кучета са намерили дом от началото на тази година до момента, съобщи Ивелина Недкова от неправителствената организация в Казанлък.
 
252 са били осиновените котки през 2018 г., благодарение на фондацията  "Анимал хоуп". От началото на тази година други 33 котки са намерили свои любящи стопани.
 
По брой осиновени кучета, Казанлък изпреварва Общинския приют в Стара Загора, от който през 2018 г., са били осиновени 113 кучета. 70% от тях са били бебета.

3 872 безстопанствени кучета са осиновени през миналата година в цялата страна. Стара Загора е една от областите с най-висок процент на осиновени кучета.
 
Според Недкова все още е много голям броят на изоставените кучета и котки. Гражданите с лека ръка се освобождават от излишните животинчета, без да се тревожат за съдбата им после. Огромният брой изхвърлени животни създава невъзможност те да бъдат изхранени и отглеждани в нормални условия, категорични са от НПО-то.
 
Неоценима е помощта на отделни граждани, които даряват храна или средства за животните. Много хора организираха поредица благотворителни кампании и прояви през последните месеци.

Поредният благотворителен концерт, за набиране на пари за храна и медицински грижи за изоставените животни, е на 13-ти юни от 18 часа във Военен клуб-Казанлък. Проявата е под мотото: "Заедно творим добро". Освен символичната сума от 3 лева за билет за концерта, желаещите да помогнат на каузата ще могат да си закупят и книги и ръчно изработени сувенири.