110 военнослужещи заминават за Афганистан
110 военнослужещи заминават за Афганистан / Dariknews.bg

В Стара Загора се състоя тържествен ритуал по изпращане на 32-ри контингент от Българската армия за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа" в Афганистан. Мисията ще продължи 6 месеца.

„Обществото трябва да знае мисията, ролята и мястото на българските въоръжени сили, да познава българския войник. Вие сте готови да изпълните тази мисия, на хиляди километри и с висок риск", каза Началникът на отбраната генерал Константин Попов.

Контингентът е подготвен във военно формирование 48430 - Стара Загора и е с обща численост от 110 военнослужещи - 101 мъже и 9 жени. Състои се от национален елемент, механизиран взвод, щабни офицери, екип от съветници за обучение на афганистанските сили за сигурност, група за охрана и групи от специалните и специализирани служби.

Национален командир на 32-ри контингент е полковник Андрей Тодоров Мецов от Дирекция „Стратегическо планиране" на Министерство на отбраната на Република България.

На тържествената церемония присъстваха началникът на отбраната ген. Константин Попов, командващият СКС генерал-майор Любчо Тодоров, зам.-командирът на сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов, зам.-кметът Иванка Сотирова и областният управител инж. Георги Ранов.