/ БТА
Предложение за освобождаване от такси в общинските културни институти и зоологическата градина на деца и младежи в резидентни услуги предлагат общинските съветници Симеон Ставрев, Ваня Тагарева и зам.-кметът Надежда Бачева. Става дума за центровете за настаняване от семеен тип и наблюдаваните жилища за младежи от 16 до 25 години, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

„Тези деца трябва да бъдат освободени от такси, за да могат да бъдат по-добре социализирани и включени в културния живот на столицата, това има пряко отношение и към личностното им развитие", казва Симеон Ставрев – общински съветник от ПП-ДБ-СС.

Запознайте се с атрактивната двойка птици носорози-тръбачи от Софийския зоопарк (ВИДЕО)

Досега в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община те не се засягат по никакъв начин. В момента в София съществуват 25 центъра за настаняване от семеен тип за деца без родителска среда, където се полагат грижи за около 250 деца, които ще бъдат поощрени да участват активно в живота на града.

Другата социалната услуга „Наблюдавано жилище", която се предлага, е насочена към младежи, напуснали домовете за деца, лишени от родителска грижа и създава условия за самостоятелен и независим живот под наблюдението и с подкрепата на екип от професионалисти.

Децата и младежите в резидентни услуги трябва да бъдат включени в социалния живот и един от начините е чрез посещения на театри, музеи, галерии и зоологическата градина. Вносителите предлагат те да бъдат освободени от вход за тези общински обекти. Докладът ще бъде разгледан и гласуван на заседанието на Столичния общински съвет на 16-и май.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС