Четири “зелени улици” в София гласува днес Общинският съвет на града. Те ще бъдат изцяло пешеходни от петък вечер до неделя.  

Решението влиза в сила на 31-ви юли и ще валидно до 22-ри септември, когато е Европейският ден на мобилността. Улиците, които ще бъдат затворени, са „Иван Вазов”, „Леге”, „Александър Първи” и бул. ”Цар Освободител”, който обаче ще остане затворен само през август. Идеята на мярката е да ходим повече пеша, автомобилите също няма да имат право да паркират.

„Тези улици са най-безконфликтни в момента. Там няма хора, които да са против това. Повечето сгради събота и неделя са пусти”, заяви Симеон Колев, общински съветник в СОС.

Мирослав Георгиев е управител на емблематично заведение на ул. "Иван Вазов", което пази спомена за срещи с Умберто Еко, премиера Борисов и президента Радев.Тук обаче приемат със смесени чувства новината за „зелената улица”.

Пред камерата ни Мирослав сподели, че се притеснява, тъй като хората няма да могат да дойдат с коли. А заради това, че само част от улицата е затворена, според него няма да има и засилен пешеходен трафик.

Първоначалната идея на общината беше да превърне в "зелени улици" - "Шишман", "Сан Стефано" и "Ангел Кънчев". Това обаче доведе до негативни реакции на живеещите там. Идеята обаче остава валидна.

„Ще направим всичко, което трябва, след като го обсъдим с хората, които живеят на тези улици”, поясни Колев.  

За, против и въздържал се - гласуват и повечето столичани.
nova.bg