/ iStock/Getty Images
Започва ваксинация срещу COVID-19 и в три търговски центъра в София.  

Ваксина в автобуса: Мобилен пункт за имунизации ще работи в София (СНИМКИ)

Инициативата на Столичната община и РЗИ се реализира на територията на моловете Paradise Center, Serdika Center и Sofia Ring Mall. Te ще работят от 13:00 до 18:00 часа в двата дни, а желаещите ще могат да избират между векторна и РНК-ваксина.

С тях „зелените коридори“, разкрити от общината с цел да се ускори процесът на ваксинация в столицата, стават общо 8. Ваксини се поставят и в столичните паркове, както в предходните три уикенда, където досега са се имунизирали над 3200 души.

Мобилните пунктове за ваксини на открито се намират в Южен парк (вход откъм бул. "Гоце Делчев"), "Борисова градина" (до езерото Ариана), Северен парк (вход от ул. "Бели Дунав" в жк. "Надежда 4"), парк „Дружба“ до Културен институт „Искър“ и в кв. "Красна поляна" (паркинга на Т-Маркет на бул. "Възкресение"). 

„Зелени коридори” за ваксинация в София

Те ще работят от 9:00 до 16:00 часа. Имунизацията ще се извършва без предварителна регистрация. Разкриването на мобилни пунктове на открито в парковете, където всеки може удобно да си постави ваксина е по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и столичната РЗИ.

Организацията се извършва от екипи на  дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община. Във всички пунктове има медицински екипи от общинските болници и диагностично-консултативни центрове.

През почивните дни ваксинация ще се извършва и в специално оборудвания автобус от Столичната РЗИ, който ще бъде на Терминал 1 на Летище София с работно време от 9.00 до 18.00 часа.

Бусът е дарение от фондация „Благотворителност и милосърдие“.