/ iStock/Getty Images
Трафикът ще преминава двупосочно в свободната от ремонтни работи лента
Стартира укрепването на свлачището на първокласния пътя Бяла-Ботевград при село Козар Белене, в участъка от км 41+251 до км 41+562 в област Плевен, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

За изпълнение на строително-монтажните работи в 311-метровата отсечка поетапно ще се ограничава движението в едната лента. Първо ще бъде затворена лентата в посока Бяла, а при втория етап от укрепителните дейности - лентата за Ботевград.

Увеличава се районът на свлачище между пернишки села

Трафикът ще преминава двупосочно в свободната от ремонтни работи лента и ще се регулира със светофарна уредба. За спиране на свлачищния процес е предвидено изграждането на укрепителни съоръжения - ще бъдат изпълнени стоманобетонови пилоти, разположени в един ред, които ще бъдат обединени чрез подпорна стоманобетонова стена и анкери.

Ще бъде изградена армирана насипна подпорна конструкция с височина 3 м, предвидена е и пълна реконструкция на пътната настилка в участък от 200 м. Габаритът на пътя ще бъде възстановен до съществуващия. Ще бъдат монтирани нови ограничителни системи - мантинели от двете страни на пътното платно и ще бъде положена нова хоризонтална маркировка.

Срокът за изпълнение на укрепителните работи е 5 месеца. Изпълнител на обекта е „Автомагистрали“ ЕАД. Договорът е за 4 188 074,40 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на „Рутекс“ ООД и е на стойност 41 040 лв. с ДДС.

Авторският надзор ще бъде осъществен от „Геоконструкт“ ООД за 14 400 лв. с ДДС.