/ iStock/Getty Images
Още 14 свлачища са на фаза проект, а за 10 се очаква разрешение за строеж, поясни Виолета Комитова
Към днешна дата се работи по укрепването на четири свлачища. Това отговори служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в рамките на днешния парламентарен контрол на въпрос относно гарантирането на сигурността на гражданите през предстоящия есенен и зимен период. Като повод бяха изтъкнати тревожни факти относно изпълнението на ремонти, касаещи свлачища, срутища, и други видове укрепвания на пътни платна на дружеството "Автомагистрали" ЕАД.

Свлачище поглъща път до села край Своге, хиляди могат да останат откъснати от света

Комитова посочи, че се работи по свлачищата при село Козар Белене /по пътя Бяла-Ботевград/, при път Първенец- Лилково /общ. Родопи/, при Рилския манастир и Старо село край Своге. До края на годината би трябвало да приключат ремонтите им.

Още 14 свлачища са на фаза проект. За 10 се очаква разрешение за строеж, допълни Комитова. Според нея вероятността да се завършат ремонтите на всичките 84 свлачища е нулева. По думите й, ако се завършат 1/3 от тях, ще бъде добре. "След това ще трябва да се справяме с тези договори, с тези огромни аванси, които са раздадени на фирмите", каза Комитова. Тя изтъкна, че към днешна дата тези договори "не се пипат", защото се надява, че фирмите, които са взели авансите, ще се справят с този сериозен проблем.

При възникване на аварийни ситуации, Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/ има възможности да изпълнява аварийни ремонти. Има и опции, ако възникнат аварийни ситуации, извън списъка на тези 84, със заповед на съответния кмет, да се правят бързи, спешни обезопасителни мерки при "забелязване на работа на свлачището". Отделно, през зимата, областните пътни управления имат задължение да обикалят, да наблюдават републиканската пътна мрежа.

Увеличава се районът на свлачище между пернишки села

Служебният министър припомни, че през 2019 г., с постановление на Министерския съвет, са отпуснати пари за "спешна нужда да се ремонтират 84 свлачища, срутища, пропадания и за други видове укрепване на пътни платна".

"Набързо се раздават 188 млн. аванси и се сключват двегодишни договори, които приключват декември тази година", каза Комитова. По думите й, служебното правителство е заварило при встъпването си, че нито едно от тези свлачища не е имало разрешение за строеж, освен това на Рилския манастир. Всичките останали 83 дори не са имали проекти. До края на тази година трябва да се завършат. Установено е, че от тези 84 "спешни обекта", по-голямата част въобще не са регистрирани като свлачища. Установени са били и оценки на две групи експерти, че ремонтът на свлачище "X" струва 400 000 лв., но е бил възложен договор за ремонт за 16 млн. лева, коментира Комитова.
БТА