Задачите, които си постави новият главен архитект на София
Задачите, които си постави новият главен архитект на София / Sofia Photo Agency архив
Задачите, които си постави новият главен архитект на София
86919
Задачите, които си постави новият главен архитект на София
Задачите, които си постави новият главен архитект на София
  • Задачите, които си постави новият главен архитект на София
  • Задачите, които си постави новият главен архитект на София

Новият главен архитект на София Здравко Здравков ще ревизира работата на архитект Петър Диков и ще назначи проверка на дейността на направление "Архитектура и градоустройство". Това обяви самият той по време на официалното му представяне от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Сред промените, които Здравков предлага, са уеднаквяване на образците и бланките за работа във всички 24 столични района. В програмата на архитекта е заложено и обособяване на повече градски пространства без автомобили. Кметът Йорданка Фандъкова настоява да бъде подобрен диалогът с гражданите, районните кметове и бизнеса.

Здравко Здравков е новият главен архитект на София

В първия си работен ден като главен архитект на София Здравко Здравков обяви, че ще назначи проверка на дейността на своя предшественик Петър Диков, който оглавяваше направлението 10 години. Здравков, обаче уточни, че това е подход на работа а не реваншизъм.

"Една от основните ми задачи е да подобря реномето на направление "Архитектура и градоустройство". Ще създам един вътрешен одит по отношение на забавените преписки и това ще бъде част от проверката да установя кое докъде е стигнало. Не съм настроен за реваншизъм и обръщане на цялото направление с краката нагоре", каза той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че ще гласува доверие на новия главен архитект, но ще иска и промени в институцията.

"Такава реформа в направлението за архитектура и градоустройство, която да гарантира по-бързо и качествено обслужване на гражданите и бизнеса и разбира се максимална прозрачност", каза Фандъкова.

Една от чувствителните теми е строителството на високи сгради в столицата, допълни Фандъкова.

"Внимателно отношение, внимателен подход към строителството на високи сгради. Надявам се то да става максимално прозрачно, да минава през обсъждане и гласуване в столичния общински съвет на силуетните проекти така, както в закона се изисква за определени зони", каза кметът.

В програмата на Здравков са заложени както ограничаването на използването на автомобили, така и увеличаването на зелени площи и повече пешеходни зони.