/ БГНЕС
Отново висят кабели по улици в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС.

Необезопасени кабели има в уличките в района на Централната поща и Телефонната палата в центъра. Кабели висят на места на централните улички "Княз Александър I" и "Стефан Караджа".

БГНЕС

За подобни случаи регулярно хората от малките улички на София подават сигнали до медиите. Това се случва обикновено в зимните месеци. Вероятната причина за тези притеснителни обекти са лошите метеорологични условия или кражбите на електрозахранващи кабели, каквито неведнъж са разкривани от МВР назад в годините.

Освен до средствата за масова информация, гражданите могат да подават сигнали до ЧЕЗ. Това може да се случи и онлайн, тъй като дружеството е разработило и предлага на клиентите такава възможност.

БГНЕС

В Столична община хората също могат да се обаждат, когато забележат подобни опасности. Сред функциите на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община са да участва в премахване на опасни дървета и клони от тротоари, булеварди, улици, паркове, градини, опасно надвиснали предмети от покривни конструкции, да обезопасява рекламни пана, билбордове, мантинели, метални и тръбно-решетъчни прегради, липсващи и повредени метални шахти и капаци на отводнителната канализация при спирки на масовия градски транспорт, подлези, надлези, улични платна, метростанции, пешеходни зони и др.

БГНЕС

През февруари миналата година младеж почина заради токов удар, след като стъпи на шахта. Причината бе именно оголен кабел. През декември 2021 г. за висящи кабели сигнализираха граждани в района на гара "Подуяне". 
БГНЕС