Предложение за закупуване и монтаж на лифт за басейни за хора с парализа и проблеми при придвижването бе прието единодушно на заседание на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък.

Председателят на СОС Георги Георгиев посочва, че е постъпило писмо от фондация „Воден път“ с проект „Плуване без ограничения“ - за закупуване и монтаж на лифт за басейни за хора с парализа и проблеми при придвижването за басейн в плувен спортен комплекс „Спартак“ в гр. София.

Българин с присаденo сърце и бъбрек стана шампион по плуване 

Приетото предложение е да бъде осигурен специален лифт, чрез който децата и младежите с физически затруднения ще могат да влизат в 25-метровия басейн на плувен комплекс „Спартак“. По този начин ще се осигури необходимата достъпност и възможност за провеждане на водна рехабилитация и адаптирано плуване.

По думите на председателя, в момента треньорите буквално вкарват децата на ръце в басейна. Лифтът ще може да се използва от всяка височина на сядане, а седалката се спуска във водата на дълбочина, позволяваща комфортното влизане, съответно и излизане от водата. Спускането в басейна и излизането от него се осъществява посредством ръчки и не изисква допълнителна асистенция от придружител за ползвателя на инвалидната количка. 

Георгиев обясни, че дарението за лифта е 17 000 лв., а срокът за доставка е две седмици. Надявам се, да може да се използва още това лято, каза председателят и допълни, че дарението ще бъде предоставено на фондацията, защото ще стане по-бързо, отколкото да го купи общината. 
Николета Василева/БТА