Топлофикация – София: Засега за столичани топло ще има
Топлофикация – София: Засега за столичани топло ще има / Sofia Photo Agency
Топлофикация – София беше неприятно изненадана тази нощ със съобщението, че ограничението на газта е 100 процента на територията на България. Предприети са обаче всички възможни стъпки, за да не останат софиянци на студено. Това каза в предаването „Кой говори” заместник-изпълнителният директор на "Топлофикация – София” Иван Маринов.

„Свикнахме кризисен щаб, който още от тази нощ действа в "Топлофикация – София", започнахме преминаване на алтернативно гориво – мазут. Топлината към настоящия момент е намалена, защото не навсякъде се е преминало на това гориво. Правим различни схеми за ограничаване консумацията на количеството газ и минимално да бъдат ощетени потребителите по отношение качеството на предлаганата услуга”, обясни Маринов.

„Във всеки от топлорайоните, захранващи град София, има съоръжения, които са пригодени вече да могат да работят на мазут, необходимо е технологично време той да бъде подгрят в по-големите резервоари. Организирали сме нещата за снабдяване на необходимото количество, за да има непрекъснатост на доставките”, увери заместник-изпълнителният директор столичната Топлофикация.

Той увери още, че е направена нужната организация да стига топлинна енергия до всеки дом: „Топлофикация – София" разполага с количества мазут, които могат да поемат сегашната ситуация, но в зависимост от периода на газовия спор и в зависимост от атмосферните условия това количество може да бъде изчерпано по-рано или по-късно”.