/ БГНЕС
Заснемането с термовизионна камера може да улови кражби на топлинна енергия в сградата. Това каза инж. Филип Фиков, директор Дирекция „Дялово разпределение и енергийни услуги“ в „Топлофикация София“ ЕАД пред Агенция "Фокус".

Вижте как да намалите разходите за ток и парно (ВИДЕО)

Той посочи, че вече е имало такъв случай през изминалия отоплителен сезон. „Обследването може да бъде полезно, ако има съмнения за кражба. Заснемането на сградата ще покаже, ако има работещи радиатори и устройства, такива за които са декларирали, че са спрели парното си. Това се вижда много ясно на снимките и искам да кажа, че в тези случаи етажната собственост са в пълното си право, на базата на снимковия материал да вземе решение дали съответният съсед да бъде санкциониран и по какъв начин“, отбеляза Фиков.

По-скъпи ток и парно от юли

Фиков допълни, че съседите имат абсолютното право за легитимно решение и за този радиатор, за който е декларирано нулево потребление и му е начислена пълната енергия, за целия отоплителен сезон.

Пускат парното в София

Той каза още, че услугата заснемане с термовизионна камера може да се използва и при различен тип аварии. Всеки потребител може да заяви такава услуга, като цената се движи в диапазона 45 лв. и 260 лв., в зависимост от големината на сградата, уточни той.
Агенция "Фокус"