/ БГНЕС
Тази година бюджетът за ремонт на малки вътрешни улици е равен на този за главните булеварди в София. В момента тече запълване на дупки в няколко крайни квартала – „Обеля“, „Младост“, „Надежда“ и „Люлин“. След запълването следва и асфалтиране. Предстои сериозен ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ и още няколко оживени пътища тази година. Това обясни заместник-кметът Евгени Крусев. Междувременно започна и пролетното почистване на столицата – първо големите булеварди и постепенно до по-малките улици. Това би трябвало да намали и фините прахови частици.

Метрото остава най-ключовият проект за столицата и през 2018-а
 
Със затоплянето на времето започват и активните ремонти в София. През днешния ден над 24 екипа са подготвяли неравностите за асфалтиране. Къде ще има ремонти, обясни зам.-кметът Евгени Крусев:
 
„Имаме информация, че в събота и неделя времето ще е хубаво и тогава ще се асфалтира активно, така че максимално бързо да елиминираме всички неравности и дупки, които са се отворили през зимните месеци. Най-сложният и най-голям обект тази година е ремонтът на „Граф Игнатиев“. Там ще бъдат подменени изцяло всички подземни комуникации - кабели, водопроводи и т.н. Нов релсов път по нова технология, който ще бъде изпълнен, така че да е максимално безшумен, съответно и нова пътна настилка. Предстои ремонт на бул. „Арсеналски“, ще бъде довършена реконструкцията и на бул. „Монтевидео, бул. „Тодор Каблешков“. Правим разчети за ремонт на тунели, които в София не са ремонтирани, откакто са построени“, посочи Крусев.

Столична община дава 11 млн. лева за нови ремонти
 
За Източната тангента единствено цялостно асфалтиране би помогнало, допълни Крусев. А ремонтирането на вътрешните улички ще е по предложение на районните кметове.

По същото време ще тече и измиването на улиците след зимата. Първо е необходимо да се изринат от пясък, наноси, кал и пръст.

Предвиждат намаляване на паркоместата за „синя зона” в София
 
„Започна миенето. Днес се мие в „Младост“, в район „Сердика“, „Илинден“, в район „Надежда“. Миенето ще продължи и в следващите дни, то няма да прекъсва вече, защото температурите са вече положителни. А от 1 април фирмите ще направят и график, който ще бъде публикуван на сайта на Столичния инспекторат и на Столична община за това кои булеварди точно ще бъдат. Ще започнем първо с улиците с масов градски транспорт, след това улиците с обществено значимост и ще влезем и във вътрешнокварталните улици“, каза Стефка Енчева от Столичния инспекторат.

Как ще се бори София с мръсния въздух от догодина?
 
Това ще осигури и по-чист въздух за столичани. Почистват се и шахтите, и зелените площи.