съд
съд / iStock/Getty Images
Жертвата е получила парализа след сбиването, наложила се и ампутация на крак
Предадоха на съд обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена тежка телесна повреда. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската градска прокуратура (СГП).

Според обвинителния акт към 28.09.2021 г., обвиняемият Х. М. и пострадалият Г. И. обитавали различни стаи в един и същ хостел в гр. София. Същите работели в различни магазини на една и съща хранителна верига.

Случката е от 28 септември 2021 г. Тогава около 19:00 ч. Х. М., Г. И. и други се събрали в стаята на пострадалия да се почерпят по повод получени трудови възнаграждения.

Към 23:00 ч. обвиняемият и пострадалият се скарали. Излезли в коридора пред стаите, където си разменили юмручни удари. Останалите от компанията чули шума и ги разтървали. Г. И. се прибрал в стаята си, а Х. М. взел нож от своята стая, отишъл при Г. И. и му нанесъл прободно-порезна рана в областта на петия гръден прешлен с проникване в гръбначномозъчния канал и засягане на гръбначния мозък.

След като нанесъл удара, Х. М. избягал и изхвърлил ножа в река Владайска под Лъвов мост.  

На 29.09.2021 г. раненият бил приет по спешност в болница. Било установено, че вследствие на причинената му прободно-порезна рана е настъпила пълна парализа на долните му крайници, липса на сетивност и рефлекси. Било невъзможно да се възстанови целостта на гръбначния мозък.

След 2 месеца се наложила оперативна интервенция за премахване на тъкани, а след още 4 месеца била извършена и ампутация на десния долен крайник. Състоянието му продължило да се влошава и на 24 май 2022 г. той починал.

Според съдебномедицинската експертиза причина за смъртта на Г. И. е в пряка и непосредствена връзка с причинената му от Х. М. прободно-порезна рана.

Разследването по случая е проведено от 03 РУ – СДВР под ръководството и надзора на СГП.

Предстои насрочване от СГС на разпоредително заседание по делото.