Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа на предстоящото си заседание на 14 септември доклад за залесяване с горско-дървесни видове на площ от 20 декара в югоизточната част и площ от 19,75 декара в северозападната част на поземлен имот в местност „Морулево“, с. Бусманци, район „Искър“, съобщиха от пресцентъра на СОС.

В предложението на зам.-кмета Десислава Билева се казва, че целта е подобряване на качеството на атмосферния въздух, чрез увеличаване на зелените площи на територията на общината, включително посредством създаване на зелени зони и пояси от дървесна растителност в крайградските райони.

С проекта се продължава инициативата „Новата гора на София“ първо в Суходол, след това в Негован и сега в Бусманци. При нея се извършва залесяване с горско-дървесна растителност, съвместно с доброволци, на територията на Столичната община. Засаждането ще се извърши, съгласно два технологични плана – за югоизточния участък с площ от 20,00 декара и за северозападния участък с площ 19,75 декара, изготвени по договор сключен между Общинско предприятие "Управление на общински земи и гори" и „ЕТ Секвоя – Наско Илиев“.

Стартира инициативата „Зелени градове, зелени коридори“

На база извършените проучвания на терена по първия план е предвидено залесяване с общо 7140 млади двегодишни фиданки, със семенен произход, от дървесен вид обикновен явор. При недостиг или възникнали затруднения за осигуряване на фиданки от основния дървесен вид е предвидена възможност за частична или цялостна замяна с фиданки от видовете планински ясен, сребролистна липа, дребнолистна липа, бяла акация и червен дъб, като е заложено тригодишно последващо отглеждане на насажденията. Вторият план е аналогичен, като е предвидено залесяване с общо 7051 млади двегодишни фиданки и отново е заложено тригодишно последващо отглеждане на насажденията. Предложеното залесяване е в изпълнение на екологичните политики на Столичната община и ще доведе до подобряване на ландшафтните и природните условия в района, ще създаде условия за запазване и обогатяване на биоразнообразието и ще допринесе за подобряване на качеството на атмосферния въздух.

През пролетната кампания по засаждане на дървесна растителност по улици, булеварди, паркове, градини и зелени ивици по транспортни трасета на територията на Столична община се предвиждаше да бъдат засадени над 700 броя дървета от видовете липа, дъб, ясен и явор.
София Господинова/БТА