Срути се фасадата на столично училище
Срути се фасадата на столично училище / снимка: Sofia Photo Agency, архив: Надя Коцева

Вследствие на земетресението и обилните дъждове част от стена на сградата на 90-то СОУ "Хосе де Сан Мартин" в ж.к. "Люлин" 2 е паднала в събота, съобщиха от Столична община. Срутила се е външна фасадна стена, от петия етаж на училището, с площ около 10 квадратни метра. При инцидента няма пострадали, но са изпочупени част от прозорците на актовата зала. Поставени са ленти, за да се ограничи достъпът до сградата.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и екип на столичната пожарна и полиция са посетили училището след инцидента.

Кметът на София е разпоредила учебните занятия на 90 СОУ да се разпределят в съседните училища и в сградата му да не се учи. Освен това кметицата е наредила да започне проверка на състоянието на всички столични училища. Ще се следи дали сградите са годни за провеждане на занятия, като на някои от тях може да бъде направен ремонт по време на лятната ваканция.

Сградата на училището е построена през 1976 г.

Междувременно стана ясно, че кметът на район "Люлин" Милко Младенов е възложил и е завършил проект за цялостен ремонт на училището, по който проект ще започне реконструкция на сградата. Той е включен в инвестиционната програма на Столична община за 2012 г. Предстои да бъде направен избор на изпълнител за ремонта.