/ iStock/Getty Images
Срокът за плащане на такса смет за първото тримесечие на 2020 г. може да се удължи с два месеца - до 30 юни, съобщи на страницата си във Фейсбук зам.-кметът по финанси на Столичната община Дончо Барбалов.

Доклад за промяната вече е внесен в Столичния общински съвет от Барбалов, като зам.-кмет по финансите и от общинските съветници Николай Стойнев и Георги Георгиев. Предложението трябва да бъде обсъдено и прието от СОС на сесията, насрочена за 16 април.

Промяната на сроковете за местните данъци и такси се прави, за да се облекчат собствениците на жилищни и други имоти, които изпитват затруднения, заради наложеното извънредно положение в страната.

„Патриоти за София“ предлагат по-голяма отстъпка при плащане на местни данъци и такси

Както е известно вече, с два месеца - до 30 юни се удължава и срокът, в който местните данъци за недвижими имоти и МПС ще са с 5 процента отстъпка, ако се платят в пълен размер. Удължаването на срока за плащане с отстъпка се направи, за да няма струпване на хора пред касите на районните отдели "Общински приходи".

Дончо Барбалов припомня, че най-удобният и безопасен начин за плащане е през портала на Столична община, на следния електронен адрес: https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf.

Плащания могат да се правят и през финансовите посредници, с които Столична община има договори за разплащане на местни данъци и такси.