Патриоти за София Карлос Контрера
Патриоти за София Карлос Контрера / ВМРО
Групата в Столичния общински съвет с пакет от икономически, социални и организационни мерки заради Covid-19
Групата „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет предлага пакет от икономически, социални и организационни мерки, които Столична община да вземе с оглед на въведеното извънредно положение и очертаващата се криза вследствие от епидемията, съобщават от пресцентъра на ВМРО. 

Председателят на групата Карлос Контрера и заместник-председателят на СОС Борислав Иванов смятат, че освен за икономически мерки паралелно с това общината трябва да въведе и социална такива с цел да помогне на възрастните хора, както и на младите семейства.

Фандъкова: Започва инициатива за доставка на топъл обяд по домовете на нуждаещите се

Патриотите изразяват становище, че биха подкрепили предлаганите мерки за осигуряване на помощ за засегнати от кризата браншове и бизнеси чрез гаранционния фонд на Столична община, както и замразяване на плащанията за тротоарно право и наеми на засегнати обекти. За целта обаче следва да има ясни и прозрачни критерии, посочват от ВМРО.

Те предлагат и други мерки, сред които преоценка на цялостния бюджет на Столична община, отлагане на инфраструктурни проекти, които към момента не са належащи, преразглеждане на договорите за сметопочистване, където се отделя огромен обем от бюджета на общината, с цел оптимизиране на разходите и пестене на средства.

Софиянци ще получават информация за COVID-19 от специална група в Viber

„Патриоти за София“ искат освобождаване от наем на затворените магазини и сергии по тържищата, в т.ч. и наемателите по договори със столичните райони, както и тези, които функционират в момента и продават предимно българска хранителна продукция, за срока на извънредното положение. Също така - да се осигури по-голям процент отстъпка при заплащане на местни данъци и такси за срока на извънредното положение – с цел да се осигурят постъпления към бюджета на столицата.
   
Общинските съветници предлагат и социални мерки свързани с превенция от изпадане на определени групи от хора в кризисни ситуации: отваряне на детските кухни и разнасяне по домовете или вземане на място на храна за новородени и малки деца; социалните дейности – като топлата кухня, които функционират предимно зимните месеци, да продължат и сега и да осигуряват топъл обяд на крайно нуждаещите се; достъп на родилки за женски консултации до общинските болници; забрана за движението на каруците; създаване на КПП на вход-изход на ромски махали.

Кметът на София разнася храна и лекарства на нуждаещи се (СНИМКИ)

Отделно от това Патриотите считат, че следва да бъде поискана държавна помощ за сектори от общинската отговорност, които не могат да спрат да функционират, но трупат загуби въпреки оптимизацията. Така например се предлага отправяне на официално искане към Министерски съвет и МФ за предоставяне на финансови компенсации за обществения транспорт. 

Друго предложение е отправяне на официално искане Министерският съвет да отпусне безвъзмездно на Столична община горива от Държавния резерв за нуждите на Аварийна помощ и превенция, за Социален патронаж и за работата на общинските и районни администрации.