Дончо Барбалов
Дончо Барбалов / БГНЕС
СОС решава за цената на парното в столицата
100489
СОС решава за цената на парното в столицата
  • СОС решава за цената на парното в столицата
Общинският съвет на София трябва да одобри бизнес плана на столичната Топлофикация днес. Според разчетите на дружеството цената на парното в столицата трябва да се вдигне от сегашните 92,80 лв. на 93,65 лв. за мегават час от 1 юли. Това ще стане обаче ако и Комисията за енергийно и водно регулиране одобри записаното в бизнес плана искане. Столичните общинари трябва окончателно да одобрят днес и бюджета на Общината за 2019 г., който достигна 1,7 млрд. лева.
 
Бизнес планът на столичната топлофикация за 2019 година предвижда инвестиции от 106,4 млн. лева, както и увеличение на цената на топлинната енергия от 1 юли. Разчетите на дружеството за приходи от продажба за второто полугодие на тази година са на база на 85 стотинки по-скъпо парно на мегават час. Планът вече беше одобрен от ресорните комисии в общината, а днес се очаква той да бъде подкрепен и в Общинския съвет. Все пак крайната дума за увеличението ще има Комисията за енергийно и водно регулиране.
 
Общата сума, с която ще разполага Столичната община през 2019 година, пък е 1,7 млрд. лева, ако разглежданият днес проект бъде одобрен. Първоначалният проект за бюджет беше на стойност малко над 1,5 млрд., но докато стигне до окончателно гласуване той набъбна с още почти 200 милиона.
 
Приоритетите на Столичната община за 2019 г. са доизграждането на метрото, ремонти на пътни връзки, борбата с мръсния въздух, както и ремонт или строителство на нови детски заведения.