/ Dariknews.bg
С настъпването на зимния сезон „Софийска вода” напомня, че ВиК инсталациите и водомерните шахти в имотите е необходимо да се обезопасят срещу замръзване.
 
С понижаването на температурите рискът от замръзване на тръбите се увеличава и за целта е добре да знаете, че при необитаеми имоти водата трябва да бъде спряна, а инсталацията - източена. Вратите и прозорците на неотопляемите помещения е желателно да са уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата - добре изолиран.
 
Външните чешми и тръби не бива да се оставят да текат или капят – това би довело до аварии и разхищаване на вода. Водата се спира от спирателния кран, тръбите се източват и се махат всички маркучи. Най-добре е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат.

софийска вода
netinfo

Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят, чрез поставянето в тях на чували със стърготини, а капакът трябва да е дървен и добре изолиран. Поддържането на водомерния възел против замръзване е ангажимент на клиента, припомнят от Софийска вода.
 
Независимо от мястото, на което е разположен общият водомер – в части на етажната собственост, водомерните шахти или в други помещения, където той е монтиран, не бива да се допуска температурата да пада под нула градуса. При липса на такива условия, трябва да бъде добре изолиран.