Центърът на София е блокиран днес от серия спортни събития. Столичната полиция предприе специални мерки в града, съобщиха от МВР.

Преди, по време и след провеждането им, полицейските служители ще следят за реда и за недопускането на инциденти на територията на града.

При възникнала необходимост движението по маршрутите ще бъде спирано и възстановявано поетапно.

Поради вероятно временни затруднения на движението в централната градска част на столицата, от СДВР призовават жителите и гостите на столицата да се съобразят със създадената организация и провеждащите се събития и да избягват посочените маршрути.

Заради „Вечното дерби“ и полумаратона: Превозвачите отменят протеста си в неделя

Полумаратонът на София и велошествието, организирано от Столичната община, събраха хиляди участници в центъра на града. 

Полумаратонът започна в 09:00 ч. от площад „Народно събрание”. Според организаторите тази година са се включили рекорден брой участници - над 1200. Полумаратонът защитава три благотворителни каузи – помощ за Украйна, помощ за организация, която подкрепя доброволческия труд, както и читалище, свързано с осигуряването на арт занимания за деца. В класическата дисциплина от 21 километра победител е 19-годишният Николай Кауфман, който е взел разстоянието за малко под час и 15 минути.

Велошестивето стартира също от площад „Народно събрание” два часа по-късно. Неговата цел е все повече хора да се придвижват на две колела, за да има по-чист въздух.

„Участвам за първи път. За мен на първо място е благотворителната кауза, а и заради това да мога да участвам в такъв турнир и спорта като цяло”, каза Карин.

„В България според статистика на „Евростат" 78% от хората твърдят, че изобщо не са спортували”, заяви Еленко Еленков - организатор на полумаратона.

В 17:00 ч. на Националния стадион „Васил Левски” започва финалът за Купата на България между отборите на ПФК „ЦСКА - София“ и ПФК „Левски“.

На изградени контролно-пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение полицаи ще извършват щателна проверка на всички посетители на футболната среща. Предприети са стриктни мерки за недопускане на посетители, които имат наложена забрана за посещение на спортни мероприятия.

Заради няколко големи събития на 15 май: Полицията в София на крак със специални мерки

По първоначален план в София днес трябваше да има и голям протест на обединения транспортен бранш. Превозвачите обаче решиха да не провеждат събитието и да се съобразят със спортните събития в столицата – финала за Купата на България между Левски и ЦСКА-София на Националния стадион "Васил Левски" и благотворителния полумаратон, в които се очаква да се включат десетки хиляди фенове и участници, съобщиха от Съюза на международните превозвачи.