/ БГНЕС
СО и протестиращите от „Овча купел” се разбраха, правят работна група
98799
СО и протестиращите от „Овча купел” се разбраха, правят работна група
  • СО и протестиращите от „Овча купел” се разбраха, правят работна група
До създаване на работна група стигнаха протестиращите от софийския квартал „Овча купел” и Столичната община. Гражданите проведоха няколко протеста срещу застрояването на квартала и липсата на зелени площи и инфраструктура. Те изразиха недоволството си и днес пред сградата на общината. След като кола пропадна в изкоп на строеж в „Овча купел” миналата седмица, от Общината показаха заповедта за спиране на строежа, с което се надяват гражданите да се успокоят.
 
След едночасови пререкания двете страни – Столичната община и жителите на квартал „Овча купел”, стигнаха до решение за създаване на работна група, съставена от няколко от засегнатите граждани и представители на Столичната община, заедно с експерти по градоустройство от всички политически партии.

Необезопасен строителен изкоп „погълна“ кола
 
Целта е всички строителни разрешителни и документи за строеж в „Овча купел” да бъдат разгледани, включително за този, в чийто изкоп пропадна кола – до блок 412. Исканията на хората от „Овча купел” са подкрепени от „Асоциация за регулиране на отношенията в етажната собственост с председател Павел Миланов.
 
„Искането на хората е да се направи устройствен план на „Овча купел”, да се защитят междублоковите пространства, да останат терени за детски градини и училища, за градинки, за спортни съоръжения. "Овча купел" трябва да е модерен европейски квартал, не презастроен”, каза той.

Спират строежа "погълнал" автомобил в София (СНИМКИ)

СО и протестиращите от Овча купел се разбраха, правят работна група
БГНЕС

След пропадането на колата освен заповед за спиране на строеж, кметът Йорданка Фандъкова е издала и заповед за технически анализ на строежа – това би трябвало да успокои хората, каза председателят на комисията по градоустройство Силвия Христова: „Надявам се, че ще ги успокои заповедта на кмета на Столична община с вчерашна дата, която е за обследване на блок 412, тоест дали има някакви проблеми със самия блок и също така да има план за дългосрочен мониторинг на блока – не само сега да проверим какво е състоянието, а да може в един дълъг период да се следи”, каза тя.
 
До протестите се стигна заради множеството оплаквания на хората, останали без отговор. Протестиращите искат да се проверят всички подадени сигнали, а Христова се ангажира с това, като подчерта, че към нея жалба не е имало. „Аз искам да ги проверя, казвам ви, че към мен специално, към комисията не е имало към момента жалба, така че считам тази среща за сигнал и за жалба и ще проверим нещата”, каза тя.

Жители на „Овча купел“ готвят протест срещу строежа, „погълнал“ кола
 
Първата работна среща е насрочена за 28-ми септември в 10 часа при главния архитект на София Здравко Здравков.