/ БГНЕС, архив
Бащата, който със семейството си пропадна с асансьор на метростанция "Младост 1", съобщи пред БНР, че е подал жалба. Той посочи, че е разочарован от липсата на човешко отношение от страна на служителите, обслужващи метрото.
 
"Нито един служител на "Метрополитен" или на метростанцията не дойде да помогне и да види за какво става въпрос. Когато отидох към касата, където се продават билетите и казах какво се случва: "Асансьорът ви пропадна. Никой не дойде да ни помогне. Къде е отговорникът на станцията?". Тогава излезе един човек с радиостанция, започна да повдига рамене и да ми казва, че това не било към тях. Имало си фирма, която поддържала асансьорите. Не ни попитаха: "Как сте? Добре ли сте? Имате ли нужда от спешна помощ?, разказа Асен Стоилов, който вчера пропадна с новороденото си бебе и съпругата си с асансьора на станция "Младост 1".
 
Асансьор със семейство с бебе пропаднал на метростанция "Младост 1"

От столичния  "Метрополитен" твърдят, че са реагирали навреме на сигнала, подаден от бащата. Аварийната група е пристигнала на 25-ата минута, за да отвори вратата. Бащата обаче вече бил направил това.
 
От техническите служи по поддръжката на метро-асансьорите обясниха, че проверяват веднъж годишно асансьорите, конкретният асансьор е бил изправен.
 
Директорът на  "Метрополитен" Стоян Братоев уточни, че асансьорът е пропаднал с 6 см. "Когато пропадне по-ниско от пода, съответно вратите се блокират. Има вътре в асансьора GSM-връзка с фирмата, която поддържа, но той не е изчакал, а е отворил насила вратите и е излязъл. Сега даже го ремонтират асансьора заради тази работа.
 
Асансьорът на метростанцията заседнал заради токов удар

Техническият екип на "Метрополитен" извърши преглед на асансьора. Това, което е установено по протокол е, че аварийният екип е реагирал на 25-ата минута от повикването на семейството, а пропадането на  асансьора е било на 25 см под първия етаж.
 
Потърпевшите родители с бебето обаче няма да бъдат санкционирани за това, че не са изчакали аварийния екип и може би са повредили вратите на съоръжението, обясниха още техническите служители. Те потвърдиха, че в асансьорите няма вентилация, нито  камери, но тъй като етажите са само два, не е имало опасност за живота на хората, още повече че мобилната връзка с аварийните екипи по думите им е 24-часова и най-дългото време, в което те могат да реагират, е един час.