/ снимка: Sofia Photo Agency, архив
Асансьорът на метростанция "Младост 1", за който бе получен сигнал, че е заседнал докато е превозвал семейство с бебе, е с изрядна документация. Съоръжението е изправно и към днешна дата функционира нормално.
 
Това показа проверката на инспекторите от Държавната инспекция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Извънредното спиране е било вследствие на токов удар като устройството за двустранна връзка е сработило и своевременно е била уведомена поддържащата фирма. Те са откликнали веднага на сигнала, но до пристигането им на мястото, пътниците в асансьора са били излезли сами.
 
Асансьор със семейство с бебе пропаднал на метростанция "Младост 1"

При днешната проверка на място инспекторите на агенцията са симулирали различни ситуации, които са показали, че всички предпазни механизми на асансьора сработват. Има и естествена вентилация в кабината на асансьора, така че да има достатъчно кислород и при липса на електричество, съобщиха от инспекцията.
 
Съоръжението е преминало технически преглед през септември м.г., а всеки месец поддържащата фирма е извършвала функционални проверки, каквито са изискванията на нормативната уредба. Налице е дневник, в който са описани всички ремонти и спирания на асансьора. Допълнително и собственикът - "Метрополитен" ЕАД води подобен отчет, от който се вижда, че съоръжението функционира нормално.
 
Агенцията за технически надзор: Имаме сигнали за умишлено повреждане на асансьори

Воденето на подобна документация от собственика не е задължително, но е възприето като добра практика от софийското метро и се прави за всичките им съоръжения.
 
Инспекторите на агенцията извършват планови проверки и реагират на всички получени сигнали. От началото на годината ДАМТН е проверила 4530 асансьора, като принудително са били спрени 225 от тях.