Санкционират строителя на десния перловски колектор в столицата
Санкционират строителя на десния перловски колектор в столицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Санкционират строителя на десния перловски колектор в столицата
48008
Санкционират строителя на десния перловски колектор в столицата
  • Санкционират строителя на десния перловски колектор в столицата

Със сигурност ще бъде санкциониран строителят на Десния перловски колектор в София, след като вчера пропадна 50-метров участък по ул. „Костенски водопад” - на пресечката с бул. „Тодор Каблешков”. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й експертизата ще установи на какво се дължи пропадането на участъка, под който се намира колектора. Според кмета обаче най-вероятната причина е в недостатъчно доброто изпълнение и контрол. Фандъкова припомни, че проектът за изграждането на Десния перловски колектор е възложен от екоминистерството и се финансира по програма ИСПА, а общината е само бенефициент по него.

Изпълнителят е подал официално уведомление до общината, че може да бъде пуснато движението. Ние го наблюдавахме внимателно, защото е в период на проба. Ние имаме своите механизми да санкционираме изпълнител. На нас не ни трябва Акт 16, имаме си наредба, по която можем да го санкционираме, така както санкционираме всички, които правят ремонти. За нас това е уличен ремонт”, обясни кметът.

„Изпълнителят ще бъде санкциониран затова, че е подал информация, че може да пуснем движението, а след това се е получило това пропадане”, заяви още Фандъкова.

„Важно беше проектът да приключи до края на годината. Аз бях изненадана, че работата им приключи по-рано. Това, което бяхме обявили на гражданите беше края на 2011-а. Обектът е обезопасен в момента. Изпълнителят е длъжен да разкопае, лабораториите да проверят качеството и съответно да го възстановят както трябва”, изтъкна още Йорданка Фандъкова.

Редовно се водят отчети за всички предстоящи плащания на общинските дружества към комуналните предприятия. Това каза зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов по повод на задължения на някои общински предприятия и администрации за вода, парно и други. Миналата седмица от „Софийска вода” представиха справка, според която 5 млн. лева са дълговете на районните администрации на столицата.

Всички структури на общината трябва да си правят сметка за бюджета, с който разполагат и как приоритетно да плащат, допълни кметът Йорданка Фандъкова. По думите й ако някой е натрупал големи задължения трябва да има проверка и да си носи отговорност. Общината има над 60 търговски дружества, общински предприятия и други, припомни кметът.