/ Софийски зоопарк
Над 350 000 души са посетили Зоологическа градина в София през 2021-а година
Над 350 000 души са посетили Зоологическа градина в София през 2021-а година. Въпреки пандемията, която продължава да оказва влияние вече втора година, посетителите през изминалата година са се увеличили с 50 000, което затвърждава зоопарка като любимо място за разходки на софиянци и гостите на столицата.

Независимо от здравната и икономическа кризи, които се отразяват на всички сектори, през 2021-а продължи обновлението на зоопарка. „Имаме напълно реконструирани три детски площадки в зоопарка. Завършихме новата експозиция за бърнести мечки, която е проектирана по световни стандарти и вече е новият дом за бърнестата мечка Шрея, която пристигна от Сингапур. Изцяло бе обновена експозицията с нутриите, а в Екологичния център към зоопарка бе създадена нова експозиция, представяща лалугерите, които са застрашен вид в българската природа“, коментира директорът на „Зоологическа градина – София“ ланд. арх. Добромир Бориславов.

За последната година софийският зоопарк получи много нови животни по линия на международния зоопарков обмен и от Европейската програма за защитени видове (EEP). След близо 2-годишна активна работа, зоопаркът се сдоби с женската бърнеста мечка Шрея, която пристигна от Сингапурския зоопарк след 50 часово пътуване, за да бъде партньорка на мечока Лиам. Двете мечки са част европейска програма за размножаване.

Сред новите видове са тревопасният такин – азиатски вид, който се отглежда за пръв път в България, екзотичните червени ибиси, кукабура и птици носорози-тръбачи и двойка златоръки тамарини – колоритни южноамерикански маймунки, както и група от четири ръждивоврати кенгура.

Анита Иванова

Колекцията на зоопарка бе обогатена и със стадо от четири млади двугърби камили, кинкажу, мармозетка–джудже и сервал. В края на годината пристигнаха и дългоочакваната двойка черни лешояди.

Георги Димитров

Птиците бяха предоставени от Фонда за дива флора и фауна за да се подкрепят дейностите по проекта „Светло бъдеще за черния лешояд“. Те са оформена двойка, която се очаква да се размножи и поколението й да може да бъде пуснато в българската природа.

Столичният зоопарк стана нов дом за два черни лешояда (СНИМКИ)

През изминалата година Зоологическата градина има и много размножителни успехи. „В сектор „Примати“ се родиха котешки лемурчета, качулато капуцинче и мармозетка джудже. От тревопасните животни се размножиха антилопите кафяво личи и кана, виетнамските петнисти елени сика, огърличестите пекарита, гривестите козирози и ламите. При дребните хищници се родиха малки в семействата на азиатските късоноктести видри, сурикатите, еноти и носатите мечета. В сектор „Птици“ се излюпиха 5 белошипи ветрушки – застрашен вид, които са включени в размножителна програма за възстановяване на вида в България, красиви черни лебедчета“, каза Бориславов.

Софийския зоопарк отбеляза своя 133 рожден ден през май 2021 г. с уникалната изложба „Застрашени животни в Софийския зоопарк“.

Директорът на Зоологическата градина: Тази година имахме ръст на осиновители на животни

Бе проведена и кампания за събиране на капачки от посетителите, като бе проведена и арт-работилница „Мозайкап“, в която се включиха много от тях и бе направена мащабна мозайка от капачки, изобразяваща слон. Останалите капачки бяха предадени за рециклиране на инициативата „Капачки за бъдеще“.

Въпреки пандемията продължиха и образователните дейности и природозащитни кампании в зоопарка. На голям интерес се радваха онлайн Лятното зооучилище, в което се включиха над 300 деца от България и чужбина. В съвместна инициатива между Зоопарка и Японското посолство бе възстановена и оновена японската градина в парка.

През новата 2022-а година Зоологическа градина - София ще продължи да развива дейността си в посока участие в международни консервационни програми за редки и застрашени видове. Предвидени са и нови образователни и природозащитни експозиции и кампании, които да повишат екологичното самосъзнание на посетителите, които могат да посетят зоопарка винаги, тъй като той работи без почивен ден.