/ Георги Димитров
Черните красавци вече са обезпаразитени и свикват с новата среда, в която ще живеят
Зоологическата градина в София е новият дом на два черни лешояда. От 22 декември те са част от птиците в столичния зоопарк.

Черните красавци вече са обезпаразитени и свикват с новата среда, в която ще живеят.

"Черният лешояд е изчезнал от българската природа още 60-те години на миналия век. Това е една от най-величествените птици и в момента имаме възможността да приемем за отглеждане на закрито тази птица, защото екипът по проекта е преценил, че тя не трябва да бъде пускана в природата. В природата вече има две двойки, които са пуснати и може би след 60 г. липса на тази птица от нашата природа, вече е възстановена. Нашата цел сега е да направим така, че да създаваме повече двойки и повече птици да бъдат връщани в природата“, каза пред DarikNews.bg директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов.

Георги Димитров

Директорът на Зоопарка поясни и как тези две птици са станали част от нашата зоологическа градина. „В Испания има доста добра популация и птиците са вкарани от сдружение „Зелени Балкани“ съвместно с фонда за дивата флора и фауна в България, адаптирани са за определен период от време. След това една част от тях са върнати, а друга част – са предоставени на Зоопарка и в резултат на нашето партньорство – те ще гледат, ние ще гледаме и ще връщаме заедно в природата", уточни Бориславов.

Георги Димитров

„Птиците са обезпаразитени вътрешно и външно, също така им подрязахме клюновете, ноктите и двете птици са клинично здрави и нямат паразити. И ги пуснахме в Волиерата, където ще живеят заедно с малка колония белоглави лешояди. Ако всичко е нормално от следващата или по-следващата година ще започнат първи опити за сформиране на двойка и ще имат яйца, като някои от яйцата може и да бъдат счупени. Но най-реалистично след 3-4 години имаме надежда, че ще имаме излюпено черно лешоядче в територията на Зоопарка в София“, разясни Живко Петров от „Зелени Балкани“.

Георги Димитров

Той поясни и защо тези две птици не могат да бъдат пуснати в природата.

„Това е така, защото тези птици имат проблеми, като едната има луксация, а другата – стара фрактура. Поради тази причина те не могат да бъдат освободени в природата. Но в Софийския зоопарк ще могат да живеят и да се размножават, като малките излюпени тук ще могат да бъдат освободени на територията на България“.

Георги Димитров

Към днешна дата в България гнездят два вида лешояди – белоглав и египетски, като и те са много редки. Черният лешояд все още идва да се храни в Източните Родопи, но не гнезди на територията на България.

Най-голямата заплаха за лешоядите остават отровните примамки срещу наземни хищници. Въпреки че използването им е забранено, тази практика все още битува сред стопаните. Те са провокирани да използват отрови при нападения на вълци над стадата