/ Зелени Балкани
Черен лешояд, дарение от холандски зоопарк, пристигна днес следобед на летище София. Рядката птица ще бъде включена в размножителната програма на вида, която се осъществява в Спасителния център за диви животни към природозащитната организация „Зелени Балкани”.
 
Пристигналият днес лешояд  ще замести мъжкият, с който разполагаме в момента, и който не е способен да създава поколение. Дарението на холандския зоопарк е шанс в България да размножим черни лешояди за първи път от десетки години насам и да върнем вида в дивата природа. 
 
Нова възможност за възраждане на популацията на черния лешояд у нас

Черният лешояд е една от най-редките птици не само в Европа, но и в света и затова се ползва с най-високата степен на защита. В България като гнездящ вид черният лешояд е изчезнал отпреди 100 години.
 
От „Зелени Балкани” години наред правят опити да върнат този изчезнал вид, като използват различни природозащитни мерки, включително и размножаване в изкуствени условия, обясни ръководителят на проекта „Светло бъдеще за Черния лешояд” Ивелин Иванов.
 
Черният лешояд, който пристигна днес, е дарение от холандски зоопарк. Той ще бъде включен в размножителната програма на Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани. А ето и как ще протече адаптацията на рядката птица.
 
За първи път от десетилетия: черен лешояд във Врачанския Балкан (СНИМКА)

В центъра за диви животни на „Зелени балкани” има два черни лешояда - мъжки и женски, дошли съответно от Франция и Испания. В продължение на четири години обаче те не успяха да сформират гнездова двойка. Транспортирането на черния лешояд от Холандия струва над 1000 евро, осигурени чрез дарителска кампания, в която се включиха както българи, така и чужденци, съпричастни към опазването на природата.