/ ThinkStock/Getty Images
От десетилетия черният лешояд в Европа е изчезващ вид
Нова възможност за възраждане на популацията на черния лешояд в България дава дарение на холандски зоопарк. Оттам са готови да изпратят мъжка птица от вида до спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, където го очаква и неговата дама.

За първи път от десетилетия: черен лешояд във Врачанския Балкан (СНИМКА)

Тя също е от застрашения вид и въпреки желанието й, все още не е създала поколение. За да има тази възможност са необходими хиляда евро, с които да бъде транспортирана до нея и мъжката птица.
 
От десетилетия черният лешояд в Европа е изчезващ вид. За да се завърне в природата, се полагат целенасочени усилия на природозащитници от целия континент, разказва ни Елена Стоева от Зелени Балкани.
 
"Това е един от най-редките видове, които се срещат в Европа. Много малък е броят на черните лешояди в европейски зоопаркове", обяснява Стоева.
 
За да се случи това обаче, са необходими хиляда евро, с които да бъде платен билетът на холандския черен лешояд. За да ги съберат, от Зелени Балкани са обявили дарителска сметка, която можете да откриете на техния сайт или на страницата им в социалните мрежи.

И един  любопитен факт: процент от всеки билет, който купуват посетителите на зоопарка в Прага, Чехия, идва за опазване на природата у нас под формата на дарение. 

Сметка в лева:
Банка Пиреос, клон Стара Загора
IBAN BG86PIRB71731603379530, BIC PIRBBGSF
 
Сметка в евро:
IBAN BG25PIRB71731605323247, BIC PIRBBGSF