/ Георги Димитров
Добромир Бориславов говори пред DarikNews.bg още и за особеностите на новите птици в парка, както и кои са най-хубавите зоологически градини в света
Тази година Зоопаркът в София навърши 133 години. В последните дни от годината той се превърна и в нов дом за два черни лешояда (картала), пристигнали у нас от Испания.

Директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов говори пред DarikNews.bg за особеностите на новите птици, за това как може да се осинови животно, както и кои са най-хубавите зоологически градини в света.

БГНЕС

Кои са най-новите обитатели в столичния зоопарк?

- Допреди няколко години тези птици нямаше как да бъдат видяни изобщо в България. Благодарение на усилията на съвместната работа на институциите, като зоопарка и неправителствения сектор, обединихме усилията и стигнахме до един резултат, който освен, че в природата те успяха да върнат две двойки, които излюпиха едно птиче, което вече е чипирано, под наблюдение и се следи, стигнахме до заключението, че трябва да се отглеждат и в защитена среда, защото, както в случая тази двойка има причина да не бъде върната в природата, но са клинично здрави и могат да продължат да живеят и създават поколение при контролирани условия в Зоологическата градина.

Георги Димитров

Ще кажа нещо любопитно. През 1888 г. е създаден Зоопаркът от Фердинанд, именно черният лешояд е била любимата му птица, от която започва неговата колекция от птици. В един момент решава да не ги гледа в неговата резиденция, а да направи Зоологическа градина, така че тази колекция да бъде достъпна за хората. Сега ние успяваме да възстановим възможността да се грижим за един такъв емблематичен вид. От 2000 г. Зоологическата градина работи за грижата и опазването на популациите за грижата и опазването на популациите на египетския и на белоглавия лешояд. Имаме две двойки от египетски лешояди, една от които до 2019 г., в продължение на 6-7 години имахме поколения.

Георги Димитров

Как стана така, че зоопаркът в София се превърна в новия дом на двете птици?

- В Испания има доста добра популация и птиците са вкарани от сдружение „Зелени Балкани“, съвместно с фонда за дивата флора и фауна в България, адаптирани са за определен период от време. След това една част от тях са върнати, а друга част – са предоставени на Зоопарка и в резултат на нашето партньорство – те ще гледат, ние ще гледаме и ще връщаме заедно в природата.

Столичният зоопарк стана нов дом за два черни лешояда (СНИМКИ)

През 2021 година Зоологическата градина навърши 133 години. Освен двата черни картала, какви нови обитатели има още?

- Успяхме да докараме един екзотичен вид – Такин Мишми, който е най-ценната ни придобивка.

Анита Иванова

Освен това вече има и 4 двугърби камили от Унгария и валабита също. Успяхме да обогатим колекцията и с червени ибиси.

Колко души се грижат за животните и птиците тук?

- Екипът ни е от около 70 човека, денонощна е грижата, без почивен ден. С помощта на дарители и осиновители успяваме да си вършим работата и ще се радваме на продължаваща подкрепа, защото грижата за животните е постоянна.

БГНЕС

Споменахте осиновители, колко осиновени животни има в столичния зоопарк?

- Не мога да кажа точна бройка, защото тя варира, но тази година също имаме един сериозен ръст на хората, които искаха да осиновяват и да се грижат за животни.

Каква е процедурата за този, който иска да осинови животно?

- Първо трябва да се свърже с нас, на сайта ни, има специална страница, на която е описано как трябва да се стигне до осиновяването, но обикновено това е финансовата подкрепа, но ние даваме възможност самият осиновител или дарител да наблюдава отблизо животното и да подпомага развитието му.

Кое е най-възрастното и съответно най-младото животно тук?

- Най-възрастното животно е слонът. Той е на 58 години. Най-младото животно е едно бебе джудже мармозетка, което е само на няколко седмици.

слоницата Артайда на 58 години

БГНЕС

През 2022 г., какво ново ще могат да видят тук посетителите?

- Още не смея да кажа, защото не съм сигурен дали ще се случи, но ще продължим да подобряваме условията на някои от вече настанените видове. Имаме да правим клетки за червени ибиси със специални условия. Ще бъдем обект на мониторинг от страна на Европейската асоциация и в зависимост от възможностите ще се опитаме да попълним колекцията ни от примати с един вид, който засега е обект на тайна.

БГНЕС


На кой световноизвестен зоологически парк бихте искали да изглежда софийският?

- Аз съм фен на зоологическата градина в Торонто, на тази в Сан Диего и на биопарк Валенсия. Това са моите фаворити и от там черпим опит и вдъхновение.