Райна Мартинова е под постоянна охрана, докато мъжът, отправил смъртни заплахи към нея, е под домашен арест, съобщава NOVA.

„Този път не мога да си замълча, защото под заплаха вече е и моето семейство. Аз съм длъжна да понеса много, но не и моето семейство. Освен съдия, аз съм съпруга, сестра, дъщеря и майка”, каза Райна Мартинова.

Тя е съдия, но и жертва на престъпление. През ноември тя получава смъртна заплаха в съдебната зала, докато гледа гражданско дело. Тогава мъж се заканил да я обезглави. Миналата седмица соченият за извършител беше обвинен и задържан.

Задържаха мъж, заплашвал с убийство магистрат от Софийския градски съд
 

„Един ищец открива домашния ми адрес и тези на близките ми, навлиза в личното ми пространство и това на моето семейство. Макар че съм се заклела като съдия, не съм се заклела да бъда Супермен”, добавя Мартинова.

Според разследването след като обвиняемият Момчил Добрев е открил адреса на съдийката, започнал да ходи там всяка събота. Обикалял наоколо и дебнел. Намерил и адреса на нейната майка. „Аз самата съм под домашен арест, защото ограничавам ежедневието си. Съобразявам се с това, че има едни хора, които ме пазят. Това се отразява и на работата ми”, допълни съдийката.

Въпреки обвинението, Добрев отрича да е казвал на съдия Мартинова, че ще я обезглави. „Тези реплики ги отправих към ответницата по делото, към сестра ми. Нито искам да знам къде живее, нито ме интересува”, заяви той.

Обвиняемият се представя като човек с три висши образования, професор и автор на книги. Към момента в Софийския градски съд има около 250 дела по негови искови молби. „Уважавам съда”, посочи Добрев.

Окончателно магистратите оставиха Добрев под домашен арест, въпреки че намериха доказателства срещу него. Реакция имаше и от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която излезе с декларация в подкрепа на Мартинова. 

NOVA