Протест срещу бежанския център в Овча купел
Протест срещу бежанския център в Овча купел / БГНЕС, архив
Протест срещу бежанския център в "Овча купел", живеещите в района съзряха политическа
89737
Протест срещу бежанския център в "Овча купел", живеещите в района съзряха политическа
Протест срещу бежанския център в "Овча купел", живеещите в района съзряха политическа
  • Протест срещу бежанския център в "Овча купел", живеещите в района съзряха политическа
  • Протест срещу бежанския център в "Овча купел", живеещите в района съзряха политическа

Протест срещу центъра за настаняване на бежанци в столичния квартал "Овча купел" се провежда тази вечер. Организатор на събитието са партиите "Атака", ВМРО и НФСБ. Протестът е с искане за закриване на центъра и незабавно прибиране на всички мигранти в лагери от затворен тип, както и тяхната екстрадиция.

Опит за саморазправа с бежанците в "Овча купел"

Официално протестът приключи около 20.00 ч., но хората не бързаха да се разотидат. Основно в проявата се включиха привърженици на партиите, организатори на протеста, но присъстваха и представители на няколко мотоклуба, както и футболни фенове.

Живеещи в района също настояват за закриване на центъра, но отказаха да се включат в демонстрацията тази вечер. По думите им политиците използват случая заради предстоящите избори. Те питат защо никой не се заинтересува от проблема по-рано.

Съдът пусна срещу гаранция ловец на мигранти със "свински опашки"

На проявата в "Овча купел" беше забелязан и скандално прочулият се с незаконни арест на бежанци със свински опашки Петър Низамов-Перата, който прекара известно време в бургаския арест и все още е обвиняем за случая. Той обясни, че пристигнал в София по молба на хората, които споделили, че имат проблеми с бежанците тук. Низамов на няколко пъти призова протестиращите да се включат в граждански патрул под негово ръководство, който щял да защитава хората в районите с насищане на мигранти.

Румяна Бъчварова видя предизборни интереси в напрежението в "Овча купел"

Пред бежанския център в "Овча купел" се появиха и десетки, които бяха скрили лицата си и скандираха различни заплахи към мигрантите. На място те обсъждаха и евентуално бъдещо нападение срещу центъра.

От Столичната полиция информираха, че не са регистрирани инциденти или груби нарушения на обществения ред по време на проявата. В района на бежанския център полицейското присъствие остава засилено, в охраната са включени и служители на Дирекция "Жандармерия".

Напрежението в района се появи преди дни, след като в социалните мрежи се появиха заплахи от хора в квартала, които твърдят, че бежанци са потрошили колата на местен младеж.

Около 22.00 ч. на 14 септември тел. 112 е съобщено, че млади мъже чупят автомобили в близост до лагера. При пристигане на полицията те са се разбягали и до момента не е установен нито един от участниците. Не са установени и материални щети върху автомобилите в района. От полицията още разследват случая.