/ ThinkStock/Getty Images
Прикуратурата внесе в съда два обвинителни акта за данъчни престъпления в особено големи размери, с които държавният бюджет е бил ощетен с 1 511 397.52 лева, съобщиха от обвинението.

Управител на дружество в Благоевградско отива на съд за измама за субсидия за 280 000 лв.

В първия случай мъж на 43 години, е привлечен към наказателна отговорност за това, че за времето от 1 октомври 2016 г. до 1 април 2017 г., като пълномощник на „Т.И.“ ЕООД, осъществяващ фактическата дейност и представителство на дружеството, при условията на продължавано престъпление с три отделни деяния, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а именно 702 359.01 лева.

Същите представлявали дължим корпоративен данък и данък върху добавената стойност. Деянията обвиняемият осъществил, като при представяне на информация пред органите по приходите потвърдил неистина в подадена данъчна декларация, използвал документ с невярно съдържание и така приспаднал неследващ се данъчен кредит, отделно от това не подал пред НАП данъчни декларации за 2016 и 2017 година.

След акция на ГДБОП: Разкриха компютърни измами за 1 млн. лв.

Във втория случай към наказателна отговорност е била привлечена жена на 48 години. Обвинението срещу нея е за това, че за времето от 14 октомври 2013 г. до 13 юни 2016 г., при условията на продължавано престъпление, осъществено с 46 отделни деяния, в качеството й на собственик и управител на търговско дружество „Е.“ ЕООД, като посредствен извършител, чрез фактическите действия на счетоводител, е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в особено големия размери, а именно 809 038.51 лева, представляващи дължим корпоративен данък и данък върху добавената стойност.