/ ThinkStock/Getty Images
Столичната община може да забрани на хамалите в район на площад Македония” да предлагат услугите там, а контролът трябва да се осъществи от СДВР. Това каза пред „Дарик” председателят на комисията по „Обществен ред и сигурност” – Иван Илиев по повод подписката, която общинският съветник от БСП-София Николай Николов организира. В подписката са поставени три искания – отстраняване на лицата, които предлагат хамалски услуги, отстраняването на проституиращите по бул. „Христо Ботев” и денонощно полицейско присъствие в района. Старши комисар Ивайло Иванов пък обясни, че мъже, облечени с женски дрехи само по себе си не е престъпление, нито пък седенето на публично място с въже.
 
Николай Николов организира подписката, която да внесе в Общината след като, по негови думи, редица граждани се оплакват от двете групи – тези през деня, и тези през нощта:
 
„Аз, като общински съветник, се опитах по каналния ред да действам. Изчакахме редовното заседание на комисията, дойде старши комисарят на СДВР Антон Златанов. Комисар Златанов каза, че от месеци няма проституиращи травестити, което категорично не е вярно. Още същата вечер отидох и те бяха на булеварда. Вчера бяха петима или пет... Не знам как е правилната формулировка. Аз пак ще настоявам на 13 септември на сесията и ще искам отговори. Това вече не е някаква моя прищявка“, каза Николов.
 
Председателят на комисията по сигурност в Столичната община Иван Илиев каза, че до него не е достигал проблема с хамалите, а само с проституиращите:
 
Този казус не е повдиган в комисията. Не знам на какво се дължи точно в този момент, в който той е решил да повдигне казуса. Въпреки че имахме среща със СДВР, беше повдигнат въпрос само за проституиращите. Аз лично нямам наблюдения и информация за проблеми, които да създават хамалите, които са там. В общината, до колкото ми е известно, няма сигнали“, посочи Илиев.
 
А за проституцията се е изказал законът и Столична община не може да го доурежда, допълни Илиев.
 
От своя страна шефът на СДВР – Ивайло Иванов, обясни, че сигналите за напрежение в този район са малко, а и тяхната дейност сама по себе си не е престъпление:
 
„От тази проверка, която извърших до момента, може да се каже, че от началото на годината ние имаме 8 такива сигнала, които са посетени, но те са за мъже, облечени в женски дрехи, което само по себе си не е престъпление. Хамалите, които са там, са едни хора, които стоят с въжета. Те не извършват престъпление. В такива случаи, когато няма нарушение на обществения ред, действаме по наредбата на Столична община“, посочи Ивайло Иванов.
 
Ако сигналът е шум след 22:00 ч., служителите на МВР имат право да ги санкционират, допълни той и посъветва гражданите да подадат сигнал, когато едната и другата група ги притеснява.

За третото искане в подписката, организирана от Николай Николов, шефър на СДВР каза, че денонощно полицейско присъствие там няма как да има, защото МВР не разполага с неограничен ресурс.

Подписите до този момент са близо 400.