Откриха тазгодишното издание на София хартиен арт фест 2022 с изложбата Арт книга, част от биеналето за хартиено изкуство.

В историята на СХАФ тази изложба е показвана само два пъти. Това е рядък формат в хартиеното изкуство, свързан с колекционерски издания, които често надскачат представата за книга и навлизат в територията на обекти с елементи от книгата, като присъствие на типография, калиграфия или използване на материал от стари книги.

БТА

Селекцията от избраните 32-ма автори от 14 държави ще представи различни тенденции в това изкуство.

БТА

„Това, което е характерно за такъв тип изложба е, че произведенията могат да бъдат изключително мънички обекти и могат да стигнат до големи инсталации. Въпрос на авторово желание, идея, намерение, реализация. Същевременно технологиите са много и най-разнообразни. Имаме технологии, които са свързани с един вид рециклиране на стари книги, или списания, или някаква опаковъчни материали хартиени. Тоест книгите, които ще представим са много и най-разнообразни. Някои от тях имат текстове, имат авторски истории вътре, пътувания, включително автобиографи, а други просто са едно красиво нещо, един красив обект, в който по-скоро ти прилича на книга, но не си съвсем сигурен, но ти разказва история с картини“, каза Даниела Тодорова, която е куратор на „София Хартиен арт фест“.

БТА

Мотото на фестивала е “Нови хоризонти”. 

БТА

БГНЕС