Откриха изложба на Ордена на рицарите тамплиери в столицата
Откриха изложба на Ордена на рицарите тамплиери в столицата / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Орденът на рицарите тамплиери в България съвместно с Министерството на културата откри изложба с тамплиерска тематика. Експозицията е посветена на обявяването на България за Велик Приорат от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим. Тя ще остане отворена за посетители в галерия „Средец” на Министерството на културата до 13 ноември. Изложбата бе открита от Румен Ралчев, Велик Приор на Велик Приорат България и Иван Токаджиев, заместник министър на културата.

20% от приходите от продадените картини ще бъдат заделени във фонда на Ордена на рицарите тамплиери. Средствата ще бъдат изразходвани за покриването на разходите по безплатен обяд за 300-350 нуждаещите, който се дава всеки петък от 12,00 ч. в градинката на столичната църква „Свети Седмочисленици”.

Историята на Ордена на рицарите тамплиери в България започва през 2003 г., когато първите българи тамплиери са посветени в рицарство в Италия, Сърбия и Австрия, а с помощта на сръбския Велик Приорат за първи път българи участват на Конвент на Ордена на тамплиерите. През 2005 г. България е провъзгласена за Приорат - самостоятелен клон на Ордена, на Първата международна среща, организирана у нас.

През април тази година на годишна среща в Париж бе гласувано Приорат България да бъде провъзгласен за Велик Приорат. На 18 август 2008 г. България бе провъзгласена за Велик Приорат. Членове на Велик Приорат България са хора от различни социални прослойки, като основна цел на Ордена е хуманизъм, подпомагане на хора в беда, предотвратяване на сблъсъци на религиозна основа на базата на контакти с различните вероизповедания, подпомагане на нуждаещи се хора от обществото.