/ БГНЕС
След оповестяване на информацията, че от Националния план за възстановяване и устойчивост е отпаднал проект за парогазова централа в Маришкия басейн, Столична община предложи включване в Плана на проекта за модернизация на "Топлофикация София".

Столичният общински съвет прие план за стабилизиране на „Топлофикация София“

Проектът включва изграждането на нови ко-генерационни мощности и възможност за преминаване на зелен водород. Той е разработен съвместно с Американската агенция за търговия и развитие (USTDA) и е с голяма степен на готовност. Планът за модернизация е изготвен изцяло в съответствие с европейските енергийни политики и принципите за кръгова и нисковъглеродна икономика и ще превърне "Топлофикация София" в ключов партньор на правителството и Столичната община в опазването на околната среда, осигурявайки зелена енергия за над 1 милион жители на София, съобщиха от СО.

От общината информираха още, че проектът за инсталация за производство на енергия от РДФ (твърдо гориво от отпадъци) на София е трета фаза от интегрираната система за третиране на битовите отпадъци. През април 2020 г. проектът беше одобрен от Европейската комисия.

„Топлофикация София“ въвежда в експлоатация нова мощност за производство на ток

Съгласно одобрения проект електроенергията, произведена от РДФ-инсталацията, се предоставя на националната електрическа мрежа, а топлинната енергия - на топлофикационна мрежа на София.

Новата инсталация ще бъде заместваща мощност на част от старите амортизирани високоемисионни съоръжения на "Топлофикация София", като ефектът от това е намаляване на замърсяването на атмосферния въздух.