Те са неразделни приятелки и имат интересни истории
Новите сладки слоници Фрося и Луиза радват посетителите на Софийския зоопарк.

Дветете женски индийски слоници пристигнаха със специализиран транспорт вечерта на 20 септември след двудневно пътуване, съобщиха от зоопарка.

Зоопарк-София, Катерина Зарева-Симеонова

Те тръгнаха от зоопарка в Аугсбург, Германия на 19 септември и изминаха над 1 500 км. в специален тир за превозване на слонове на холандска фирма за транспорт на диви животни.

Наслада на фона на жегите: Плодов сладолед и разхлаждащи „душове“ за животните от Зоопарк-София (СНИМКИ)

Слоновете бяха разтоварени с кран в новия им дом в Зоологическа градина-София в Зала „Гиганти“. Животните бяха пуснати първо във вътрешните им пространства, където ще прекарат известен период на аклиматизация.

Зоопарк-София, Катерина Зарева-Симеонова

Зала „Гиганти“ ще бъде временно затворена за посетители. Това е необходимо, за да могат животните да се успокоят след изтощителното транспортиране и да свикнат на спокойствие с новия си дом.

Периодът на адаптация и аклиматизация ще продължи колкото е необходимо, за да може Фрося и Луиза да се успокоят напълно и да се адаптират към новата обстановка, преди да бъдат представени пред посетителите на зоопарка.

Зоопарк-София, Катерина Зарева-Симеонова

За да се улесни този процес, с тях пътуваха и ще останат за няколко дни и техните гледачи от зоопарка в Аугсбург. Фрося и Луиза са неразделни приятелки и имат интересни истории. Фрося е родена в Демократична Република Виетнам през 1980 г., а Луиза е родена през 1974 г. в дивата природа на Индия.

Фрося е живяла в Московския зоопарк до 1988 г., а Луиза е живяла в Зоологическата градина в Берлин (Tierpark Berlin) от 1977 г. Там попада и Фрося през 1988 г. Двете се запознават и оттогава са неразделни. През 2020 г. заедно са преместени в зоопарка в Аугсбург поради започване на реконструкция на къщата за слонове в Tierpark Berlin. 

И двата слона са изключително умни и се отличават с ярка индивидуалност. Луиза е доминантна, много внимателна, по-мързелива и обича да прекарва повече време във вътрешните пространства. Фрося е по-спокойна, обича да стои на открито и да контактува с гледачите си.

Бебе маймунче от застрашен вид се роди в столичния зоопарк (СНИМКИ/ВИДЕО)

И двете много обичат водата, да си играят с автомобилни гуми и да правят кални и прашни бани. В обновените заграждения за слонове в зала “Гиганти“ са осигурени услови за отглеждането им съобразно техните навици - има басейни във външните заграждения, сенници, високо поставени хранилки и подходящо средово обогатяване като специална метална топка за слонове, гуми, дънери и пясък. 

Зоопарк-София, Катерина Зарева-Симеонова

Двете слоници стават част от зооколекцията на Софийския зоопарк след решение на Европейската племенна книга за азиатските слонове. Софийският зоопарк заяви желанието си да получи нови слонове след смъртта на слоницата Артайда, която почина на 60 годишна възраст в края на 2021 г.

Зоологическа градина-София има дългогодишна традиция в отглеждането на индийски слонове още от създаването си преди 135 години и на нейното лого е изобразен слон с корона.