Нови социални услуги за хора с увреждания в София през 2013-а
Нови социални услуги за хора с увреждания в София през 2013-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нови социални услуги за хора с увреждания в София през 2013-а
59065
Нови социални услуги за хора с увреждания в София през 2013-а
  • Нови социални услуги за хора с увреждания в София през 2013-а

Близо 60 лица с трайни увреждания и възрастни хора в София ще получават три нови социални услуги през следващата година, чрез финансиране по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Услугите ще бъдат почасови и ще се предоставят чрез звено на общинското предприятие „Социален патронаж”, разказа пред Дарик зам.-директорът на предприятието Мария Гергова. Кандидатстването за новите услуги започва от януари.

Почасовите услуги ще се предоставят в домашна среда и ще бъдат свързани с помощ за лична хигиена, подкрепа при общуване и помощ за пазаруване, готвене и поддържане на дома. В новото звено към общинското предприятие ще работят 29 асистенти, а кандидат-потребителите сами ще заявяват от какви услуги и по колко часа имат нужда, разказа Мария Гергова.

„Първо лицето само ще заявява колко часа би искало да ползва услугата, след което специалистите, на база на оценката на потребностите, ще преценят колко часа е необходимо лицето да получава услугата”, обясни тя.

Всеки потребител може да използва и трите услуги, но при спазване на максимален брой от четири часа на ден и само в работните дни. За всеки час услуга лицето ще заплаща символична такса. „Таксата е в размер от 0,17 до 0,50 лв. в зависимост от съответния доход. Колкото е по-нисък доходът, съответно толкова по-ниска е таксата”, уточни Гергова.

Услугите се финансират по схемата „Помощ в дома” за срок от една година, а още една година ще бъдат заплащани от бюджета на Столичната община.