Мобилна лаборатория ще мери качеството на въздуха в столицата
Мобилна лаборатория ще мери качеството на въздуха в столицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мобилна лаборатория за контрол качеството на въздуха ще направи сравнителни замервания за качеството му в столицата, съобщават от Столичната община. Измерванията са част от инициативите, включени в календара на Европейската седмица на мобилността.

Лабораторията ще бъде позиционирана от източната страна на сградата на Народното събрание, до градинката между Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" и Националната художествена академия, където на 22 септември ще бъде спряно движението на автомобили.

Ще бъдат представени данни за концентрациите на основни и специфични показатели за качеството на въздуха в ден с нормален автомобилен трафик - 21 септември и в ден без автомобили - 22 септември.

Лабораторията ще измери наличието на фини прахови частици (ФПЧ10), озон, азотен оксид, азотен диоксид, въглероден оксид, серен диоксид, сероводород, амоняк, метан и неметанови въглеводороди, както и метеорологични показатели (посоката и скоростта на вятъра, температура и влажност на въздуха, атмосферно налягане).

Получените резултати ще бъдат публикувани на интернет страниците на Столична община и Изпълнителната агенция по околна среда.